Klima, kul og konkurrencepolitik
Klimapolitikken kuldsejler nu i forsvars- og konkurrencepolitikken. For at se hvordan det foregår, skal man ned og kigge i alt det, som står med småt og er skjult i tekniske detaljer.
Det drejer sig blandt andet om noget så sexet som, hvordan kul bliver beskattet. Nyhedsbrevet er derfor lidt teknisk, men prøv at hold fast, fordi der er tale om vigtige pointer ift. klimapolitik og parlamentarisk arbejde.
Mette Frederiksen: “Europas hårde hund”
Jeg gik i går til mødet i Europaudvalget med statsministeren med klare spørgsmål til regeringens holdning til bl.a. investeringskodeks i forbindelse med den europæiske oprustning.
Med erfaring fra flere ministres vævende svar på området, var jeg forberedt på ikke at få klare svar. Men mødet tog en skarpere og klarere drejning.
Arrangement om sundhedspolitik, forsvarspolitik og behovet for Grønne Demokrater
Kom til Grønne Demokrater-arrangement i Demokrati Garage d. 4. april for en demokratiske samtale og hjælp til at få Grønne Demokrater på stemmesedlen - og tag gerne en ven eller flere med!
Forsvar til låns?
Konkurrencestaten har også sat sine spor i forsvarspolitikken. Forsvarskommandoen skal ledes efter samme økonomiske principper som en bank. Det betyder nu, at det er helt normalt at lånefinansiere oprustning. Det betyder nu, at det er helt normalt at forsvaret leaser software og materiel.
Husholdningsbudget over ressourcer
I dette nyhedsbrev skriver jeg om, hvorfor det er vigtigt vi forstår sammenhængen mellem det destruktive og det produktive ved mennesket, hvis vi vil finde løsninger på klima- og biodiversitetskrisen.
Stænderforsamlingens genkomst
Borgerne vælger politikere ind i Christiansborg. Men hvor meget reel magt og indflydelse og dansk lovgivning er der tale om?
Nu har Folketingets Formand per mail ændret vilkårene og gjort det yderligere vanskeligt for Folketinget at få indflydelse på lovgivningen. Det betyder i praksis, at Folketinget er ved at blive omdannet fra at være en LOVGIVENDE forsamling til at være en stænderforsamling.
Politisk darwinisme
Skal den stærkeste altid have ret? Eller skal vi have retsinstitutioner, som kan begrænse den rene politiske darwinisme? Ja, selvfølgelig vil de fleste sige. Men støtter partier i Folketinget også forslag, der sikrer disse retsstatsprincipper?
Stormagternes konfliktoptrapning
Vi skal ikke opruste som et lilleput-land, der vil gøre sig til på scenen med de andre stormagter. Vi skal ikke se verden, så svaret kun kan være krig. Vi skal samarbejde med vores allierede i NATO, FN og EU. Og vi skal glæde os over, hvis nogen vil begynde at snakke fred.
Kan vi udvide det politiske handlingsrum?
Hvor stort er det politiske rum? Hvad sker der, når oprustning bliver svaret, og politiske og diplomatiske løsninger bliver betragtet som naive? Hvad sker der, når historiens hukommelse begynder at forsvinde, efterkrigstiden slutter, og førkrigstiden begynder?
Gældsdiplomati i Ukraine
Ukraine får en kat med i sækken, når vi støtter dem. Er det fair?
Ukrainepolikken og lånebetingelserne er et eksempel på, at alle politiske områder og sager kræver et vågent blik fra alle - både i Folketinget, men også journalister og borgere.
Nye kaffekander
I dag var der kommet et nyt mikrofonsystem i Europaudvalget. Og i sidste uge var der kommet nye, flotte kaffekander. Det står i skærende kontrast til en af de sager, der var på dagens dagsorden, som er endnu et eksempel på, hvordan Folketinget - igen igen - lader magten sive.
Kan kapitalismen tøjles?
Tak for det store fremmøde og engagementet i fredags til mit oplæg om demokratiets tilstand. Med over 100 engagerede fremmødte blev det til en spændende aften med gode dialoger, og tak til dem, der også gav deres støtte til kende - der er tydeligvis en stærk støtte til at komme i mål med vælgererklæringerne til Grønne Demokrater.
Polen, Ungarn …. og Danmark
Rettigheder er ikke noget man blot kan bryste sig af at have. Man skal også have mulighed for at praktisere dem.
Klimapolitikken er død
Endnu et COP-møde er slut. Endnu engang svigtede den globale klimapolitik. I dette nyhedsbrev skriver jeg om, hvad vi opnår når Greenwashing-æraen slutter og vi træder ind i Klimarealismens æra.
Hjælp med at få Grønne Demokrater på stemmesedlen
Jeg har brug for din hjælp igen. Vi skal have igangsat de sidste 11.000 vælgererklæringer. Og det koster penge.
Modsvaret til Grøn Trepart
Folketinget implementerer Landbrug & Fødevares vision for Danmark: nemlig at fastholde den absurd store animalske produktion.
Undtagelser, som bliver til hovedvejen
Skandalen om ejendomsvurderingerne er ikke en enlig svale. Det er en politisk linje. Cocktail-effekten af regeringens sløseri og krænkelser af borgernes og virksomhedernes retssikkerhed kommer til at ramme vilkårligt. Det er vores allesammens problem. Derfor maner jeg til opgør med Folketinget, der hver dag udvider regeringens magtbeføjelser.
“Healthcare-washing”
Jeg er sjældent uenig med regeringens officielle målsætninger, men så snart vi snakker om implementering og konkrete metoder til at opnå målsætningerne, kan kløften nok ikke blive større.
De flotte ambitioner når ikke virkeligheden
Her er et konkret indblik i, hvordan folkestyret laver pseudo-arbejde, imens andre bestemmer det reelle politiske indhold uden demokratisk mandat.