Idégrundlag for Grønne Demokrater

Giv vælgererklæring.

Folketinget er under pres, og det samme er tilliden til politikerne, og det har direkte konsekvenser for borgere, virksomheder, miljøet og klimaet. Grønne Demokrater er et svar på det, der forårsager det demokratiske underskud og forfald. Partiet vil være et opgør med den nuværende udemokratiske lukkethedskultur, som præger Christiansborg ved at genoplive den åbne og frie lovbehandling. For at få bedre miljøpolitik, for at få bedre klimapolitik, for at få bedre sundhedspolitik og retspolitik osv., kræver det en ny demokratisk kultur, og at vi genskaber tilliden til politik og de bærende politiske institutioner. 

Demokratipolitik er miljøpolitik. Demokratipolitik er klimapolitik.

Demokratiets motor
Danmark har brug for en ny demokratisk kultur, en demokratisk vækkelse og en restaurering af demokratiets vigtigste institutioner. Demokratiet og tilliden i befolkningen hviler på principper som åbenhed, ytringsfrihed, og pressefrihed.

Vi har i de seneste år set den grundlæggende demokratiforståelse blive udfordret og nogle af de vigtigste elementer for et demokrati pillet fra hinanden. Det gælder åbenhed i politiske processer, partiernes økonomi og industriens indflydelse. Vi ser, at erhvervslivets hensyn vejer tungere end miljø, klima, folkesundhed og endda grundlæggende rettigheder såsom ytringsfrihed. 

Danmark bliver kritiseret for disse voksende udemokratiske tendenser af både forskere, organisationer og EU; men vi fortsætter alligevel kursen mod et stadig mere ugennemsigtigt folkestyre og en udemokratisk lovgivning. Denne udvikling vidner om, at partierne har mistet forståelsen for vigtigheden af et velfungerende demokrati. 

Vi må aldrig tage vores demokrati for givet. Internationalt har vi set, hvordan udemokratiske bevægelser kan vokse og vende et land på hovedet på kort tid. Bolværket mod denne udemokratiske udvikling er at styrke de politiske institutioner, deres uafhængighed og at skabe gennemsigtighed i alle afkroge af politik.

Løsningen på vores kriser er teoretisk set nem, men er svær i praksis.
Vi skal have et demokrati og et Folketing, som er:

  • Åbent, så borgere og journalister kan følge med  på alle niveauer af tilblivelsen af lovgivningen.

  • Frit, så alle folketingsmedlemmer valgt af folket kan ytre sig og stemme efter deres egen overbevisning, som de er valgt på.

  • Vidensbaseret, således at viden fra begyndelsen til afslutningen af lovprocesser bliver inddraget, lyttet til og respekteret.

Politik i praksis

Vi er alle enige om, at vi gerne vil have et samfund med et sikkerhedsnet under borgerne, og hvor vi beskytter naturen, miljøet og atmosfæren. Det samfund, vi ønsker, er ved at forsvinde mellem fingrene på os. Vi borgere får ikke længere den politik, som vi tror, vi stemmer på. 

Forklaringen på dette er, at Folketinget i dag er blevet dysfunktionelt og er ved at blive kvalt af den nuværende kultur. Den direkte konsekvens er dårlig lovkvalitet, som rammer borgerne. Den nuværende praksis er primært båret af en forligsparlamentarisme, der medfører, at lovgivningen er rykket væk fra Folketinget og over i ministerierne, samt en partidisciplin, hvor partitoppen bestemmer over deres folketingsgruppe. Alle de gode intentioner, som borgere vælger politikere ind på, bliver kvalt i den nuværende demokratiske praksis. Den substantielle del af lovgivningen bliver lavet af embedsfolk, i tæt samarbejde med policy-professionelle og få mennesker i toppen af partierne. Derefter stemmer et samlet Folketing lovgivningen igennem uden grundig lovbehandling og uden altid at kende de fulde konsekvenser.

Hvis vi vil skabe det samfund, vi drømmer om, kræver det nye politiske kræfter, der kan og vil tage et opgør med denne praksis, og vil erstatte den med en åben, fri og vidensbaseret arbejdsmetode.

Vi har stiftet Grønne Demokrater, da vi tror på, at dette er muligt. 

Fremgangsmåden er en klar parlamentarisk strategi, som adskiller sig fra regeringen og de andre partier. En strategi, med udgangspunkt i en anden metode til det parlamentariske arbejde. Dette er et opgør med forligsparlamentarismen og den lukkede kultur på Christiansborg. 

Olie- og gaspolitik, minkkompensationen og havmiljø politik er seneste eksempler på, at borgerne ikke får den politik de stemmer for. Regeringen siger, at de vil lave klimapolitik, imens de laver ekspansiv olie- og gaspolitik. Regeringen siger, at de passer på borgernes penge, men har ikke sikret en øvre grænse for minkkompensationer. Regeringen siger, at de kærer sig om havmiljøet, men giver gang på gang tilladelser til, at landbruget kan udlede store mængder kvælstof, der kvæler havmiljøet. Regeringen siger, de vil styrke den demokratiske samtale, men laver lovgivning, der indskrænker ytringsfriheden og pressefriheden.

Oppositionen har ladet sig opsluge af regeringen. Regeringen har ladet sig opsluge af policy-professionelle og interesseorganisationer, som reelt sætter den politiske retning for Danmark. 

Den formelle magt ligger stadig i Folketinget. Vi kan derfor rette op på kursen, hvis blot borgerne vælger nye politiske kræfter ind på Christiansborg. Grønne Demokrater er opgøret med den eksisterende praksis på Christiansborg.

Vi skal endnu engang have politik frem i lyset. Politik, som vedrører alle danskere, bør aldrig blive til bag lukkede døre. 

Læs mere om, hvordan forligsparlamentarismen kvæler Folkestyret og lovkvaliteten her.  

Derfor vil Grønne Demokrater agere således politisk:

  • Vi vil ikke deltage i lukkede forligskredsmøder hos ministeren. Al behandling af lovgivning skal foregå i det åbne rum i Folketinget, og det er her vi vil lave politik. 

  • Vi har ingen partidisciplin. Alle stemmer ud fra deres egen overbevisning, og efterlever derved Grundlovens bogstav og ånd. Ordførere kommer kun med anbefalinger.

  • Vi behandler lovforslag tre gange, som der står i grundloven, at de skal, og vi vil kræve ordentlige og lange nok tidsfrister, til at der kan ske en seriøst og grundig lovbehandling.

Den parlamentariske strategi er et bud på, hvordan vi kan tage et politisk opgør med denne lukketheds-kultur. Den er baseret på forskning og rapporter med kritik af lovkvalitet og lovgivningsprocesser samt erfaring fra folkevalgte.

Læs mere om den parlamentariske strategi her:

Menneskeskabte problemer
Den parlamentariske strategi skal bidrage til at restaurere den demokratiske motor på Christiansborg. Med mere åben, fri og vidensbaseret lovgivning og offentlig administration vil vi kunne løse langt flere af vores samfundsproblemer.

Vi lever i en verden med store menneskeskabte kriser: klimakrise, biodiversitetskrise og store miljøkriser, som forurener alt fra vores natur og drikkevand til vores kroppe.

Menneskeskabte kriser kan heldigvis også løses af mennesker.

De fleste af nutidens udfordringer, problemer og kriser kan endda løses med allerede eksisterende viden. Der mangler blot politikere, som magter at bære den viden ind i det politiske rum.

Der er ikke et problem i verden, hvor der ikke findes kompetente eksperter og forskere, der har kvalificerede løsninger og forslag til, hvordan man kan håndtere dem. I dag er vores udfordring med andre ord ikke en klimakrise, en økonomisk krise, en sundhedskrise, etc., men derimod at vi ikke lytter til videnskaben. 

Det er en demokratisk krise. 

Et stort problem er, at vi har et politisk system, som i stigende grad afholder sig fra at inddrage og benytte de vidensinstitutioner, som vi har opbygget over mange år. 

Tilmed har vi i øjeblikket en regering, der stækker og sparer på vores vidensinstitutioner. Således kommer vores nuværende og fremtidige udfordringer ikke til at blive løst, men udvikler sig i stedet til større kriser. Derfor ser vi også, at politik er blevet reduceret til brandslukning, i stedet for brandsikring. Vi bør komme samfundsudfordringer i møde, inden de udvikler sig til kriser.

Visionen er en restaurering af vores demokratiske institutioner
Visionen, og det som Grønne Demokrater kommer til at arbejde for, er ikke et utopisk paradis. Målet er, at det gode liv kan opnås for flest mulige mennesker. Målet er at restaurere det samfund, som vi kender, hvor børnene trygt kan gå i skole, hvor der er veje og cykelstier, der er en fysisk og digital infrastruktur, hvor natur, miljø og klima på naturligvis bliver håndteret efter almenvellets interesse. Hvor vi ikke skal bekymre os om, at vores børn drikker forurenet drikkevand, hvor vi ikke skal bekymre os om de sundhedsmæssige konsekvenser af partikelforurening i luften og pesticidrester i vores mad. Et samfund, hvor atmosfæren ikke bliver forurenet, blot fordi vi som samfund ikke har magtet opgaven at udfase forældede forurenende teknologier. Et samfund, som ikke kun er for de rigeste og de få, men i stedet et samfund organiseret ud fra solidariske principper, så alle har samme adgang til helt grundlæggende ting som rent drikkevand, ren mad og ren luft.

At bo i sådan et samfund er det, der giver den største livskvalitet. Det er en markedsøkonomisk velfærdsstat, hvor der er et trygt sikkerhedsnet under alle. For at få det samfund, kræver det en langt strammere regulering, hvor hensyn til erhvervslivet og vækst ikke vejer tungere end hensynet til naturen og vores helbred. Vi skal med andre ord bekæmpe forurening af atmosfæren, vand, luft og jord langt bedre, end vi gør i dag.

Mission
Hvad kræver det at realisere denne vision? Hvilken mission skal gennemføres, før vi er i mål? Igen, den gode nyhed er, at det faktisk ikke er så svært. Det kræver blot politisk vilje. I Danmark kræver det lovændringer, hvor Folketinget beslutter, at fra nu af bliver borgernes sundhed, naturen og klimaet sat over økonomiske interesser for de forurenende industrier. Fra nu af skal natur, miljø, klima og folkesundheden ikke længere vige for industriens interesser. Hvis vi er nok borgere, som kræver dette opgør, kan det lade sig gøre. 

Den forurening, vi er udsat for i dag, er ikke dumpet ned fra himlen. Den er menneskeskabt, og vejen til forureningen er belagt med lovgivning lavet af de nuværende partier. Ofte i strid med EU-retten. Det står meget direkte i lovgivningen, at hensynet til erhvervslivet skal veje tungere end hensynet til sundhed, natur og klima. Vores politikere tager med andre ord i øjeblikket nogle meget store klimamæssige, miljømæssige og sundhedsmæssige risici på vores vegne. 

For Grønne Demokrater står det meget klart, at vi skal gøre op med denne politiske prioritet, og at dette kræver et nyt politisk flertal. De nuværende partier har mistet deres integritet og moralske kapital. De har vist, at de ikke kan løfte opgaven. Kulturen på Christiansborg, som partierne accepterer, har et stort ansvar for netop dette.

Læs principprogram her. 

Nye politiske kræfter
Vi er demokrater og retsstatsforkæmpere, som ønsker vidensbaseret politik. Det lyder som et kæmpe projekt at stifte et nyt politisk parti - men det er det faktisk ikke. 

Det kræver blot 20.000 vælgererklæringer og kompetente kandidater med høj personlig integritet. Kandidater, som også vil et opgør med den nuværende demokratiske kultur, og som vil arbejde hårdt for at skabe et samfund, hvor vi ikke skal bekymre os om forurening af vores natur, drikkevand og kroppe. Hvor vi ikke skal bekymre os om strande, hvor vi ikke kan bade, om fjorde, søer og et hav, der er dødt. Et samfund, hvor vi har besluttet, at hensynet til naturen og folkesundheden er vigtigere end hensynet til erhvervslivet. Et samfund, hvor vi igen kan tage på fisketure, hvor vi igen kan bade uden bekymring, og hvor vi igen kan handle til os selv og vores børn uden at tænke over pesticider.

Politisk hjemløshed
Selvom der aldrig har været flere partier i Folketinget, mener flere danskere end nogensinde, at ingen af disse partier repræsenterer dem. Over to procent af danskerne valgte at stemme blankt ved sidste valg. Det er en mangedobling sammenlignet med for valg for 15 år siden, og det svarer til fire mandater i Folketinget. Borgerne har stemplet ud og orker ikke længere politik.

Vi forstår dem, som stemmer blankt. Politik og folketingstingsvalg er blevet en popularitetskonkurrence om, hvem der kan lægge den sødeste, sjoveste og kækkeste video op på sociale medier, i stedet for indhold og diskussioner om det, politik handler om - nemlig hvordan vi indretter et retfærdigt samfund, hvor flest muligt trives.

Når Folketinget vedtager aftaler såsom nordsøaftalen, minkerstatningsaftalen og offentlighedsloven, men efterfølgende kritiserer aftalerne, fordi de ikke forstod den fulde konsekvens af, det de har vedtaget; så er der ikke blot behov for at få politikerne erstattet med nye, så er der behov for et fundamentalt opgør med den måde, der laves politik på i dag.

Grønne Demokraters vigtigste mission er at genoplive den demokratiske kultur og samtale. Det skal ske ved at styrke den lovgivning og de institutioner, der igen skal fungere som bærende elementer for vores demokrati, og på den måde styrke vores demokratiske beslutninger og tilliden til det danske folkestyre. 

Vi vil gerne vise vejen til et mere åbent, inddragende og vidensbaseret folkestyre. Demokratiets vej. Den vej håber vi, du vil gå sammen med os.

Giv din vælgererklæring her.